Έιναι μεγάλης διατροφικής αξίας ,ένα γευστικό σνακ το οποίο ταιριάζει και σε διάφορες συνταγές όπως σε σαλάτες,μπάρες,στά δημητριακά,στα γλυκά ως τριμμένο η ολόκληρο,σε φρουτοσαλάτες.
Οι σπόροι κία (chia), έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και το ασβέστιο τα καθιστά ιδιαίτερα θρεπτικά για την καθημερινή κατανάλωση. Εκτός από αυτό, οι σπόροι τσία (chia) περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, μαζί με διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στους σπόρους κία (chia), αξίζει να καταναλώνονται από άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, κυρίως, αυτών που πάσχουν από διατροφικές ελλείψεις. Εκτός από το να είναι θρεπτικοί, οι σπόροι κία (chia) συνδέονται με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.
Οφέλη για την υγεία των σπόρων κία (chia)
Ώντας πλούσιοι σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, οι σπόροι κία (chia) μειώνουν την υψηλή πίεση του αίματος και είναι καλύτεροι για την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι σπόροι τσία (chia) οφελούν την υγεία των διαβητικών καθώς έχουν την ικανότητα να σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σπόρων κία (chia) είναι επωφελείς για τους ασθενείς με αρθρίτιδα. Έχει βρεθεί να είναι αποτελεσματικοί στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, που σχετίζονται με την πάθηση.
Οι σπόροι τσία (chia) τονώνουν το μεταβολισμό και επίσης προωθούν την άπαχη μυϊκή μάζα. Είναι ένα από αυτά τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και την πλήρωση, αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες. Έτσι, οι σπόροι κία (chia) χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα απώλειας βάρους και τη διατήρηση του σωματικού βάρους.
Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των σπόρων τσία (chia) για την υγεία είναι ότι βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, προωθούν την αποτελεσματική διαβίβαση των νεύρων.
Οι σπόροι κία (chia) είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Η ενέργεια που παράγεται από αυτούς τους σπόρους, διαρκεί περισσότερο, επιτρέποντας έτσι να εκτελούνται εργασίες ημέρα με την ημέρα, χωρίς κόπωση και άγχος.
Μπορούν επίσης με την τακτική κατανάλωση να παρέχουν κάποιον με ζωτικότητα και αντοχή. Έτσι, τα άτομα με σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς τους σπόρους.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους σπόρους τσία (chia) βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλά για το σώμα, καθώς και την καρδιά. Είναι επίσης μια από τις υψηλότερες φυτικές πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι επίσης απαραίτητα για την καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ κλπ.
Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο στους σπόρους κία (chia), βοηθά στην δημιουργία μυών και στην ενίσχυση των οστών και ως εκ τούτου στη δημιουργία καλής σωματικής διάπλασης, αν συνδυαστεί με τακτική σωματική άσκηση.
Τα αντιοξειδωτικά, μαζί με τα μέταλλα και τις βιταμίνες, βελτιώνουν και διατηρούν νεανικά την κατάσταση των μαλλιών και του δέρματος, κάνοντας κάποιον να δείχνει νεότερος.
Μόλις μουλιάσουν στο νερό, οι σπόροι μπορούν να είναι επωφελείς σε εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς οι διαλυτές ίνες στους σπόρους κία (chia), προκαλούν το αίσθημα της πληρότητας γρηγορότερα και έτσι τον έλεγχο της υπερβολικής πρόσληψης τροφής και της επιθυμίας για λιπαρά τρόφιμα.
Η κατανάλωση σπόρων τσία (chia) εμποτισμένων σε νερό, είναι γνωστή για τον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος, εξαλείφοντας τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται από τα έντερα. Επίσης, βοηθά στην απαλλαγή των τοξινών στο πεπτικό σύστημα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα από την κατανάλωση των σπόρων κία (chia), είναι ότι είναι εύπεπτοι λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη διατήρηση ομαλού πεπτικού συστήματος.
Οι σπόροι κία (chia) απορροφούν πολύ νερό και ως εκ τούτου μετά την κατανάλωσή τους, βοηθούν το άτομο να κρατηθεί καλά ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας τους ηλεκτρολύτες οι οποίοι υπάρχουν στα υγρά του σώματος.
Οι σπόροι τσία (chia) σε αντίθεση με άλλους σπόρους, όπως τους σπόρους του λιναριού, δεν έχουν πολύ έντονη γεύση, αυτός είναι και ο λόγος που μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, χωρίς να αλλοιωθεί η αρχική τους γεύση.
Αυτοί οι σπόροι είναι τόσο ευέλικτοι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές συνταγές. Μπορούν να πασπαλιστούν σε σαλάτες καρυκεύοντάς τες, να απλωθούν σε ψωμί που έχει αλειφθεί με βούτυρο, να προστεθούν στα παγωτά, milk shakes, σερμπέτια, muffins, νούντλς, ζυμαρικά, πίτσες, κέικ κλπ.
Οι σπόροι κία (chia) είναι πολύ πιο υγιεινοί από τους λιναρόσπορους και δεν ταγκίζουν. Επίσης, γραμμάριο ανά γραμμάριο, έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα 3 και αντιοξειδωτικά απ'ότι το λινάρι. Οι καλύτεροι σπόροι τσία (chia) ονομάζονται «mila».
Εν ολίγοις, οι σπόροι κία (chia) έχουν υψηλό βαθμό συγκέντρωσης σε διάφορα διατροφικά συστατικά, που τους καθιστά στην κορυφή της λίστας των υγιεινών τροφίμων τα οποία συσκευάζονται με πολλαπλά θρεπτικά συστατικά.
Αγνό πετιμέζι Κρήτης,ένα διαχρονικό ελιξίριο,είναι ένα συμπυκνωμένο σιρόπι που προέρχεται από τον χυμό των σταφυλιών.
Από τα παλιά χρόνια το χρησιμοποιούσαν σαν γλυκαντικό για να προσθέσουν γλυκιά γεύση στα ψωμιά,γλυκά,ποτά,σάλτσες,σαλάτες και σε μερικά φαγητά,στα γλυκά σε διάφορες συνταγές όπως για παράδειγμα,μαρμελάδες,λουκουμάδες,κρέπες,μουστοκούλουρα,γιαούρτι και πολλά άλλα.Είναι μεγάλης θρεπτικής αξίας,βοηθά στην καταπολέμηση του πονόλαιμου,έχει αντιβιοτικές ιδιότητες.Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6,μαγγάνιο,μαγνήσιο,κάλιο,σίδηρο.Δεν περιέχει συντηρητικά,ζάχαρη και χρωστικές και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου.
Η γύρη των μελισσών είναι γνωστή ως ‘Αμβροσία’ ή ‘τροφή των θεών’.Οι αρχαίοι πολιτισμοί την χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό .
Έχει ιστορία άνω τα 5000 χρόνια.Ο Ιπποκράτης και Πυθαγόρας,χρησιμοποιούσαν την γύρη ως φάρμακο.
Θεωρείται μια από τις θρεπτικές τροφές καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες,αμινοξέα,μέταλλα,λιπαρά,μαγγάνιο,ασβέστιο,κάλιο,νάτριο,ψευδάργυρος,μαγνήσιο,Σίδηρος,φώσφορο,ένζυμα και συνενζυμα,κτλ.
Είναι αντιοξειδωτικά,προσφέρει υγιές δέρμα,βοηθά στον έλεγχο βάρους,μειώνει της φλεγμονές,επούλωση τραυμάτων,ενισχύει το ανοσοποιητικό,μειώνει το άγχος,υγιές ήπαρ,αντικαρκινική δράση,πρόληψη πρόωρης γήρανσης ,τόνωση,ιδανικό συμπλήρωμα σε αθλητές με έντονη προπόνηση,κ.α.
Στο τροπο κατανάλωσης είναι 1 κουταλάκι μετά το κυρίως γεύμα,επίσης ωραίος συνδυασμός είναι σε σαλάτες είτε με μέλι ή στο γιαούρτι,στα δημητριακά σας.
Λαμβάνουμε γυρη καθημερινά για τουλάχιστον 4 μήνες ως διατροφικό συμπλήρωμα και μετά παύση.
*Οι πληροφορίες δεν αντικαθιστούν οδηγίες ή συμβουλές των γιατρών σας.
Είναι αντιοξειδωτικά,δεν περιέχουν χοληστερόλη.Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.
Βοηθούν στην αντιγήρανση.
ΟΣΜΩΣΗ είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων,όπου με την διαδικασία αυτή αποφεύγεται η επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους,διατηρώντας φρέσκο το άρωμα τους και την γεύση τους.
Ο ανανάς είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες,μαγνήσιο και σίδηρο.
ΟΣΜΩΣΗ είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων,όπου με την διαδικασία αυτή αποφεύγεται η επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους,διατηρώντας φρέσκο το άρωμα τους και την γεύση τους.
Περιέχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Β6 η οποία βοηθάει στην καλή λειτουργεία του νευρικού συστήματος.
Περιέχουν ασβέστιο,μαγγάνιο,φυτικές ίνες,κάλλιο,σίδηρο,σελίνιο,αντιοξειδωτικά.
Γενικότερα το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C,κάλιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό,το καρδιαγγειακό σύστημα και πολλά άλλα.
ΟΣΜΩΣΗ είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων,όπου με την διαδικασία αυτή αποφεύγεται η επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους,διατηρώντας φρέσκο το άρωμα τους και την γεύση τους.
Χρησιμοποιούμε cookies στο website μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης βάση των προηγούμενων επισκέψεών σας. Με την αποδοχή, δέχεστε όλα τα cookies.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.