Weight | N/A |
---|---|
Συσκευασία | 100gr, 1kg, 250gr, 500gr |
Παπαρουνόσπορος-μυκονόσπορος
0.59 € – 5.90 €
Διατροφική αξία
Παπαρουνόσπορος | |
---|---|
(Διατροφική δήλωση ανά 100 γραμμάρια) | |
Ενέργεια | 525 kcal |
Νερό | 5,95 g. |
Μακροθρεπτικά Συστατικά | |
Λιπαρά | 41,56 g. |
Κορεσμένα | 4,517 g |
Μονοακόρεστα | 5,982 g |
Πολυακόρεστα | 28,569 g |
ω-3 | {{{ω-3}}} g |
ω-6 | {{{ω-6}}} g |
Υδατάνθρακες | 28,13 g. |
Σάκχαρα | {{{σάκχαρα}}} g |
Πρωτεΐνες | 21,22 g. |
Βιταμίνες | |
Βιταμίνη Α | ~ I.U. |
Βιταμίνη D | ~ I.U. |
Βιταμίνη Ε | 1,77 mg. |
Βιταμίνη Κ | 0,0 mg. |
Βιταμίνη Β1 | 0,854 mg. |
Βιταμίνη Β2 | 0,100 mg. |
Βιταμίνη Β3 | 0,896 mg. |
Bιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) | ~ mg. |
Bιταμίνη Β6 | 0,247 mg. |
Bιταμίνη Β7 (βιοτίνη) | ~ mg. |
Φυλλικό οξύ | 82 mg. |
Βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) | ~ mg. |
Βιταμίνη C | ~ mg. |
Ιχνοστοιχεία: Μέταλλα | |
Ασβέστιο | 1438 mg. |
Σίδηρος | 9,76 mg. |
Μαγνήσιο | 347 mg. |
Κάλιο | 719 mg. |
Νάτριο | 26 mg. |
Ψευδάργυρος | 7,0 mg. |
Χαλκός | ~ mg. |
Μαγγάνιο | 2,285 mg. |
Φώσφορος | ~ mg. |
Άλλα | |
Καφεΐνη | ~ mg. |
Θεοβρωμίνη | ~ mg. |
Τέφρα | ~ g. |
*με το σύμβολο ~ δηλώνεται έλλειψη στοιχείων στην εγκυκλοπαίδεια | |
πηγή άντλησης πληροφοριών: Link to USDA Database entry |
Οι σπόροι παπαρούνας είναι θρεπτικά πυκνό μπαχαρικό, με υψηλά επίπεδα βασικών μετάλλων ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και κάλιου.
Χρήση στα τρόφιμα και το μαγείρεμα
Ολόκληροι σπόροι παπαρούνας, χρησιμοποιούνται ευρέως ως καρύκευμα και στη διακόσμηση, μέσα και επάνω από πολλά προϊόντα φούρνου. Στη Βόρεια Αμερική, χρησιμοποιούνται εντός και επί πολλών ειδών διατροφής, όπως μάφιν σπόρων παπαρούνας,παξιμάδια,bagels(όπως τα bagel στυλ-Μοντρεάλ), bialys και κέικ, όπως το σπογγώδες παντεσπάνι (sponge cake).Κατά μήκος της Ευρώπης, buns και τα μαλακά λευκά αρτοσκευάσματα του ψωμιού, συχνά ψεκάζονται στην κορυφή με μαύρους και λευκούς σπόρους παπαρούνας (για παράδειγμα το Cozonac, Kalach,Kolache και Kołacz).
Οι παπαρουνόσποροι χρησιμοποιούνται σε διάφορα Γερμανικά ψωμιά και γλυκά καθώς επίσης και στην Πολωνική κουζίνα. Όπως και οι σπόροι σουσαμιού, οι σπόροι παπαρούνας προστίθενται συνήθως στα ψωμάκια των χάμπουργκερ. Η «Le Snak» είναι ένα διατροφικό προϊόν κατασκευασμένο από την «Uncle Toby» της Νέας Ζηλανδίας, αποτελούμενο από τρία κράκερ παπαρουνόσπορου και μιας μερίδας ημίσκληρου τυριού
Οι γεμίσεις στα γλυκά, μερικές φορές γίνονται με λεπτοαλεσμένους σπόρους παπαρούνας, αναμεμειγμένους με βούτυρο ή γάλα και ζάχαρη. Η αλεσμένη γέμιση χρησιμοποιείται σε ρολά σπόρων παπαρούνας και μερικά κρουασάν και μπορεί να αρωματιστούν με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ρούμι και βανίλια με σταφίδες, κρέμα γάλακτος, κανέλα και ψιλοκομμένα ζεματισμένα αμύγδαλα ή προστίθενται καρύδια. Μερικές φορές για τα γλυκά ψημένα αγαθά, αντί για την ζάχαρη, αντικαθίσταται όπως το σιρόπι μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα ή άλλος γλυκός συνδετικός παράγοντας. Ο σπόρος της παπαρούνας για γεμίσεις, είναι καλύτερος όταν είναι λεπτός και φρεσκοτριμμένος, γιατί αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά, στην υφή και τη γεύση της ζαχαροπλαστικής γέμισής του. Μερικές συνταγές για τους σπόρους Mohnstriezel, χρησιμοποιούν σπόρους παπαρούνας, μουλιασμένες για δύο ώρες σε νερό ή βρασμένες σε γάλα. Μια συνταγή για τα Ουκρανικά κέικ σπόρου παπαρούνας, συνιστά την προετοιμασία των σπόρων, με την εμβάπτισή τους σε βραστό νερό, στραγγίζοντας και εμποτίζοντάς τους σε γάλα για όλη τη νύχτα.
Οι σπόροι παπαρούνας μπορούν να αλεσθούν χρησιμοποιώντας ένα γενικό εργαλείο, όπως ένα γουδί με το γουδοχέρι του ή ένα μικρό εγχωρίου τύπου ηλεκτρικής λεπίδας μύλο ή ένα ειδικού σκοπού μύλο σπόρων παπαρούνας. Ο αλεστής (μύλος) σπόρων παπαρούνας, είναι τύπος αλεστού αγριάδας, με ένα πρωτύτερα τοποθετημένο διάφραγμα, το οποίο είναι πολύ στενό για το περάσουν από μέσα ανέπαφοι οι σπόροι παπαρούνας. Ο αλεστής αγριάδας, παράγει μια πιο ομοιόμορφη και λιγότερο λιπαρή πάστα από αυτά τα άλλα εργαλεία.
Η πάστα από σπόρους παπαρούνας, διατίθεται στο εμπόριο, μέσα σε κονσέρβες. Οι σπόροι της παπαρούνας έχουν πολλή υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι, συνεπώς, η πάστα που διατίθεται στο εμπόριο, περιέχει ζάχαρη, νερό και ένα γαλακτωματοποιητή, όπως είναι η λεκιθίνη σόγιας, για να συγκρατήσει την πάστα, από το να διαχωριστεί. Επίσης, οι εμπορικά πωλούμενες πάστες, περιέχουν συντηρητικά τροφίμων, προκειμένου να τις αποτρέψουν από το τάγγισμα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πωλούμενες στο εμπόριο πάστες, διατίθενται με εμπορικές ονομασίες όπως «Solo» και «American Almond». Κάθε μερίδα των 30 γραμμαρίων από σπόρους παπαρούνας της «American Almond», περιέχει: 120 θερμίδες, 4,5 γραμμάρια λίπος και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Όπως και με το σουσάμι, έτσι και οι σπόροι παπαρούνας μπορούν να γίνουν μπάρες ζαχαρωτού. Οι μπάρες γίνονται με βρασμένους σπόρους, αναμεμειγμένους με ζάχαρη ή μέλι. Αυτό είναι ιδιαιτέρως κοινό στα Βαλκάνια, την Ελλάδα ακόμη και στις κουζίνες των Αυστρο-ουγγρικών χωρών.
Related products
Μύρτιλα αποξηραμένα οσμωτικά χωρίς ζάχαρη – blueberries
Αρώνια αποξηραμένη οσμωτική χωρίς ζάχαρη
Πετιμέζι Χανίων Κρήτης 500ml
ΣΠΟΡΟΙ ΤΣΙΑ-CHIA
Οφέλη των σπόρων τσία (chia)
Οι σπόροι κία (chia), έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και το ασβέστιο τα καθιστά ιδιαίτερα θρεπτικά για την καθημερινή κατανάλωση. Εκτός από αυτό, οι σπόροι τσία (chia) περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, μαζί με διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στους σπόρους κία (chia), αξίζει να καταναλώνονται από άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων, κυρίως, αυτών που πάσχουν από διατροφικές ελλείψεις. Εκτός από το να είναι θρεπτικοί, οι σπόροι κία (chia) συνδέονται με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.Οφέλη για την υγεία των σπόρων κία (chia)
- Ώντας πλούσιοι σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, οι σπόροι κία (chia) μειώνουν την υψηλή πίεση του αίματος και είναι καλύτεροι για την καρδιαγγειακή υγεία.
- Οι σπόροι τσία (chia) οφελούν την υγεία των διαβητικών καθώς έχουν την ικανότητα να σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σπόρων κία (chia) είναι επωφελείς για τους ασθενείς με αρθρίτιδα. Έχει βρεθεί να είναι αποτελεσματικοί στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής, που σχετίζονται με την πάθηση.
- Οι σπόροι τσία (chia) τονώνουν το μεταβολισμό και επίσης προωθούν την άπαχη μυϊκή μάζα. Είναι ένα από αυτά τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και την πλήρωση, αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες. Έτσι, οι σπόροι κία (chia) χρησιμοποιούνται για τα προγράμματα απώλειας βάρους και τη διατήρηση του σωματικού βάρους.
- Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των σπόρων τσία (chia) για την υγεία είναι ότι βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, προωθούν την αποτελεσματική διαβίβαση των νεύρων.
- Οι σπόροι κία (chia) είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Η ενέργεια που παράγεται από αυτούς τους σπόρους, διαρκεί περισσότερο, επιτρέποντας έτσι να εκτελούνται εργασίες ημέρα με την ημέρα, χωρίς κόπωση και άγχος.
- Μπορούν επίσης με την τακτική κατανάλωση να παρέχουν κάποιον με ζωτικότητα και αντοχή. Έτσι, τα άτομα με σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς τους σπόρους.
- Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους σπόρους τσία (chia) βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλά για το σώμα, καθώς και την καρδιά. Είναι επίσης μια από τις υψηλότερες φυτικές πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
- Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι επίσης απαραίτητα για την καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ κλπ.
- Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο στους σπόρους κία (chia), βοηθά στην δημιουργία μυών και στην ενίσχυση των οστών και ως εκ τούτου στη δημιουργία καλής σωματικής διάπλασης, αν συνδυαστεί με τακτική σωματική άσκηση.
- Τα αντιοξειδωτικά, μαζί με τα μέταλλα και τις βιταμίνες, βελτιώνουν και διατηρούν νεανικά την κατάσταση των μαλλιών και του δέρματος, κάνοντας κάποιον να δείχνει νεότερος.
- Μόλις μουλιάσουν στο νερό, οι σπόροι μπορούν να είναι επωφελείς σε εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς οι διαλυτές ίνες στους σπόρους κία (chia), προκαλούν το αίσθημα της πληρότητας γρηγορότερα και έτσι τον έλεγχο της υπερβολικής πρόσληψης τροφής και της επιθυμίας για λιπαρά τρόφιμα.
- Η κατανάλωση σπόρων τσία (chia) εμποτισμένων σε νερό, είναι γνωστή για τον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος, εξαλείφοντας τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται από τα έντερα. Επίσης, βοηθά στην απαλλαγή των τοξινών στο πεπτικό σύστημα.
- Ένα άλλο πλεονέκτημα από την κατανάλωση των σπόρων κία (chia), είναι ότι είναι εύπεπτοι λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες και βοηθούν στη διατήρηση ομαλού πεπτικού συστήματος.
- Οι σπόροι κία (chia) απορροφούν πολύ νερό και ως εκ τούτου μετά την κατανάλωσή τους, βοηθούν το άτομο να κρατηθεί καλά ενυδατωμένο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας τους ηλεκτρολύτες οι οποίοι υπάρχουν στα υγρά του σώματος.
- Οι σπόροι τσία (chia) σε αντίθεση με άλλους σπόρους, όπως τους σπόρους του λιναριού, δεν έχουν πολύ έντονη γεύση, αυτός είναι και ο λόγος που μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες συνταγές, χωρίς να αλλοιωθεί η αρχική τους γεύση.
- Αυτοί οι σπόροι είναι τόσο ευέλικτοι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές συνταγές. Μπορούν να πασπαλιστούν σε σαλάτες καρυκεύοντάς τες, να απλωθούν σε ψωμί που έχει αλειφθεί με βούτυρο, να προστεθούν στα παγωτά, milk shakes, σερμπέτια, muffins, νούντλς, ζυμαρικά, πίτσες, κέικ κλπ.
- Οι σπόροι κία (chia) είναι πολύ πιο υγιεινοί από τους λιναρόσπορους και δεν ταγκίζουν. Επίσης, γραμμάριο ανά γραμμάριο, έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα 3 και αντιοξειδωτικά απ'ότι το λινάρι. Οι καλύτεροι σπόροι τσία (chia) ονομάζονται «mila».
- Εν ολίγοις, οι σπόροι κία (chia) έχουν υψηλό βαθμό συγκέντρωσης σε διάφορα διατροφικά συστατικά, που τους καθιστά στην κορυφή της λίστας των υγιεινών τροφίμων τα οποία συσκευάζονται με πολλαπλά θρεπτικά συστατικά.